Imam rešitev za vse, ki ne vejo, kaj kupiti učiteljici za konec šolskega leta (pa tudi za tiste, ki vejo)

Jaz sem tista, ki je pred leti napisala članek o razrednem obdarovanju učiteljic ob koncu šolskega leta in o tem, da naj se malo umirimo. Bil je cel bum.

Starši v svoje inboxe niso dobivali le verižnih mejlov na temo, kaj kupiti in koliko bo kdo dal, ampak tudi povezavo do objave O obdarovanju učiteljic ob koncu šolskega leta. V razmislek, predvidevam. Morda je tisto leto katera od njih ostala praznih rok, spremenilo se pa ni kaj dosti. Še vedno smo pri čokoladnih masažah, darilnih bonih, torbah za na plažo, japonkah in poletih z baloni, čeprav učiteljice jasno povejo, da si najbolj od vsega želijo, da bi se otroci (in tudi njihovi starši) v šoli obnašali primerno. Tudi ko gre za darila.

Podarimo knjigo

Že tisto leto sem od same groze sprožila pravo obdarovalno akcijo. Še preden so starši v razredu, kamor je hodil eden mojih sinov sploh začeli razmišljati o darilu, sem predlagala, da učiteljici podarimo knjigo. V vseh letih, odkar so moji sinovi vključeni v šolski sistem, se nisem spomnila darila, ki bi bilo primernejše. Po mojem je ni učiteljice, ki knjige pred počitnicami ne bi bila vesela. Poleg tega so učitelji ljudje, ki enostavno morajo brati knjige.

Mislim tudi, da je zbirka 35 knjig s posvetili in podpisi vseh učencev, ki jih je učiteljica v svoji karieri poučevala, nekaj neprecenljivega.

Moja akcija je tisto leto uspela le delno. Učiteljica je na koncu prejela knjigo, v katero je bila zataknjena kuverta z boni za BTC.

Naredimo vsi nekaj koristnega

V dobi vplivnežev lahko tale prispevek mirno vzamete kot zelo konkreten način pospeševanja prodaje knjig in dvigovanje bralne kulture. Upam, da ga prebere čim več ljudi in potem v njegovem duhu tudi nekaj ukrene.

V raziskavi izpred nekaj let so namreč ugotovili, da 48 odstotkov Slovencev ni v enem letu kupilo niti ene knjige, 42 odstotkov pa ni niti ene prebralo.

V Sloveniji imamo približno 17.000 osnovnošolskih učiteljev, skupaj s srednješolskimi pa jih je 24.000. V devetletko trenutno hodi približno 180.00 učencev, v srednjih šolah jih je še 73.000.

Starši lahko popravimo statistike že s tem, da učiteljice ob koncu šolskega leta obdarujemo s knjigami, kaj šele, če knjigo kupimo tudi otroku, ko prinese domov spričevalo.

Če je problem izbira

Morda je težava v tem, da starši ne vemo, katero knjigo bi podarili? Da ne bomo več v dilemi, sem za predloge prosila nekaj ‘bralcev znalcev’, ki so prispevali spodnji seznam.

Ta ni mišljen, kot da hočemo učiteljice še česa naučiti, ampak je predlog nam staršem (in našim otrokom), da podarimo knjigo, ki bo za učiteljico kot nalašč za sprostitev ob koncu napornega šolskega leta in hkrati lep spomin na razred, ki se poslavlja.

 

*Nina Prešern, ustvarjalka Gospodične knjige in profesorica slovenščine:

Susanna Mattiangeli: Učiteljica (KUD Sodobnost International)
Splošna, lična in hudomušna slikanica. Čeprav učiteljica sebe gotovo pozna, ji s slikanico otroci lahko pokažejo, da so jo tudi oni videli po svoje.

Marc Martin: Vse (Miš)
Za učitelje že tako mislimo (ali smo vsaj nekoč mislili ali pa v to verjamejo predvsem otroci v nižjih razredih), da vejo prav vse, slikanica, ki je mešanica zanimive ilustracije in določenih svetovnih zanimivosti ter čudes, lahko učitelju prida še kaj.

Svetlana Slapšak: Kuhinja z razgledom (Goga)
Fascinantna zbirka živil z vsega sveta, njihove zgodovine, uporabe v kuhinji, kozmetiki ipd., kulturna vrednost, branje za radovedneže.

Prav v maju/juniju dobimo kresnika in desetnico, letos še ne vemo, kdo bo, a zdi se mi, da je lahko tudi (domnevno) najboljši slovenski roman oz. delo za otroke lepo in aktualno darilo učitelju.

(Pred objavo zapisa so že podelili nagrado desetnica – dobila jo je Aksinija Kermauner za slikanico Žiga Špaget je za punce magnet. op.a.)

Če bi radi z darilom namignili na stereotip dobrega branja na plaži, učitelji imamo bojda res 2 meseca počitnic, potem predlagam kriminalko Jezero (Goga) Tadeja Goloba ali biografijo Milene Zupančič Kot bi luna padla na zemljo (Beletrina) istega avtorja, oboje prepričljivo in sproščujoče.

 

*Nina Kožar, ustanoviteljica Knjigobežnic:

Tone Pavček: Angeli (Mladinska knjiga)
Če pomislimo, kako težko je včasih z enim, dvema ali tremi otroki, je povsem jasno, da so vzgojiteljice in učiteljice, ki vsak dan s tridesetimi preživijo po osem ur, pravi angeli. Budno pazijo nanje in jih naučijo vsega, za kar sami nimamo ne znanja ne potrpljenja. Zbirka Pavčkovih pesmi z ilustracijami Daniela Demšarja je čudovito darilo zanje.

Danijel Čotar: Ptičje kvatre (Celjska Mohorjeva družba)
Če hočete narediti resen vtis na bajlarce, sploh ne razmišljajte preveč, podarite jim Čotarjevo zbirko opisov slovenskih ptic, ki ni le suhoparno navajanje informacij, ampak tankočutno opazovanje narave s prelepimi ilustracijami Mateja Susiča.

Fran Milčinski in Peter Škerl: Butalci (Mladinska knjiga)
Če vaši sončki niso ravno briljirali pri pouku in če ima tovarišica vsaj malo smisla za humor, se bo razveselila Butalcev, ki jih je mojstrsko naslikal Peter Škerl. Plus, lahko ji boste napisali posvetilo: Draga razredničarka, oprostite, da smo bili tako smotani, ampak radi vas imamo vaši Butalci iz 8. E.

 

*Samo Rugelj, pisatelj in založnik:

Daniel J. Levitin: Terenski vodnik po lažeh (UMco)
Knjiga za vse, ki želijo v vsakdanjih novicah prepoznavati zavajanja pri podajanju informacij, obenem pa je s svojimi konkretnimi primeri iz resničnega življenja tudi dobra vaja v tem, kako pri konkretnem problemu samo z uporabo lastnega znanja in javno dostopnih virov priti najbliže resnici

Saj grem samo mimo – razglednice Aleša Debeljaka (Mladinska knjiga)
Izjemno domišljeno, tako estetsko kot vsebinsko oblikovana knjiga o razglednicah, ki jih je v desetletjih svojega dopisovanja svojim stalnim prejemnikom pošiljal pesnik in esejist Aleš Debeljak. Obenem pa je to nepozabna palača spomina, ki jo je zgradil za tiste, ki ga beremo in razmišljamo o njem.

 Joe Nesbo: Macbeth (Didakta)
Kriminalke Joeja Nesboja niso zgolj knjige za tiste, ki radi berejo kriminalke, temveč tudi knjige za tiste, ki radi berejo leposlovne romane. S svojo zadnjo Macbeth pa je Nesbo stopil na novo pot in naredil drzno, svojevrstno in sodobno adaptacijo klasične Shakespearjeve drame.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja