Samostojnost pri otrocih zahteva nekaj truda. In tudi nekaj razmisleka.

Rožle: Mami, jaz bi šel z avtom.
Jaz: A imaš avto?
Rožle: Ne, nimam, saj veš, da ga nimam.
Jaz: No, v bistvu ga imaš. Tvoj avto je avtobus!

Danes sem se spet spomnila na ta dialog. In to v trenutku, ko je avtobus vse moje tri otroke odpeljal na smučanje. Za šest dni.

Meni ne bo manjkalo čisto nič, še najmanj pa oni trije.

Tako je že tretje leto – pozimi smučarija, poleti kolonija.  Če imaš tri otroke, je fora šele, ko gredo vsi naenkrat.  Takrat je potem doma res mir, čeprav se vseeno pozna tudi, če odideta eden ali dva. V tem duhu smo pri vsakem začeli bolj zgodaj, kar med novodobnimi starši včasih sproži pravi val ogorčenja. Rožle je šel prvič pri skoraj šestih, Natan pri petih, Vital pa pri slabih štirih. Kar je bil res ekstrem. Je pač tretji otrok v familiji, ki je imel dovolj tega, da brata brez njega kar naprej nekam gresta. Na uvodnem sestanku staršev in smučarskih učiteljev se je tako rekoč sam zmenil, da gre lahko zraven. Iz njegovih pogajalskih sposobnosti so pravilno sklepali, da je dovolj samostojen in so ga pogumno vzeli sabo. Imeli so se super, midva pa tudi.

Če imaš samostojne otroke, si danes čuden. Za marsikoga celo neodgovoren. Kot da pri nas ugrabljajo otroke, ki gredo sami na avtobus.
Doseči samostojnost pri otrocih zahteva nekaj truda. In tudi nekaj razmisleka. Pa trdo kožo, ko ti okolica sporoča, da je s tabo nekaj narobe. Poleg tega ti mora biti za določene stvari vseeno, oziroma o njih ne smeš preveč razmišljati.

Na primer o tem, da ima tvoj otrok, ko ga prideš obiskat na tabor, pod blazino zmečkano banano in blaten gojzar. Ali da se vseh deset dni kar traja tabor, ni počesal, zares umil pa verjetno tudi ne. In niti trzniti ne smeš, ko domov prinese potovalko, v kateri sta dve četrtini oblačil ekstremno čisti, tretja ekstremno umazana, četrte pa sploh ni, saj je ostala na tistih tisočih metrih nadmorske višine, kjer je preživel še ene nepozabne počitnice.

Ampak to je lažji del zgodbe.

Sprijazniti se moraš tudi s tem, da je tvoj otrok nekje, kjer te ni zraven in ga nekaj matra. V bistvu moraš iskreno verjeti, da je to lahko le dobro zanj. Morda ga ponoči tlači nočna mora, podnevi ga pa zafrkavajo, ker je že šestkrat padel z vlečnice. Morda so skuhali nekaj, česar ne mara in je revež lačen. Ali pa ga ves dan zebe, ker mu čez noč ni uspelo posušiti rokavic. Lahko se je na smučišču izgubil in je trajalo celo večnost, preden so ga našli. Morda se mu je zgodilo nekaj, česar si še predstavljati ne moreš. Namesto da zganjaš paniko, raje verjameš njegovim začasnim varuhom, da bodo po najboljših močeh poskrbeli zanj, predvsem pa zaupaš otroku, da se bo znašel v zanj še tako zapleteni situaciji. Finta je v tem, da se le takrat tudi bo, pri čemer ne bo konec niti njega niti tebe, zgodilo se bo kvečjemu nasprotno.
Ko bo v soboto zmagoslavno prikorakal z avtobusa, bo navdušeno poročal, da je bil drugi v veleslalomu, da je bila hrana dobra, da ima štiri nove prijatelje in da gre prihodnje leto itak spet. Takrat ne bo več padal z vlečnice, mokre rokavice bodo končale na radiatorju in ne za njim, tudi smučišča bo imel v malem prstu. Nekaj problemov bo ostalo in jasno, pojavili se bodo novi. Približno tako bo vse do takrat, ko bo bolj ali manj po svoji zaslugi res imel svoj avto, tebi pa ne bo treba na informativni dan skupaj z njim čekirat ali je ta in ta fakulteta res primerna zanj. Pa pri tridesetih zagotovo ne bo več živel v svoji otroški sobi.
Tak je moj dolgoročni plan.
Imam pa tudi kratkoročnega – do sobote moram na masažo, v gledališče, z možem na večerjo, v šoping, na drink s prijateljicami in še kam.

šopek

Vaši komentarji

  1. Če otroka pošlješ na smučanje ali v kolonijo, ne pomeni, da bo zato nujno bolj samostojen in več znal! Tam ne bodo počeli nič takšnega, kar ne počnejo vsak dan v vrtcu! Otrok se bo morda bolj navadil biti vstran od staršev, pa še to je lahko problem, če je zelo navezan! In to da otroku nič ne rečeš, če pride domov večino oblek povsem čistih, nekaj pa zelo umazanih, je neumno! Tako ga nič ne naučiš! Paničarit pa čim manj, ampak nič pa spet ni dobro! In ni nujno, da bo otrok znal rešit vse težave in da niso prav starši tisti, ki mu v otroštvu znajo najbolje pomagati v večini situacij! In starš je lahko glavni učitelj otroka, ki ga nauči veliko večino stvari, ne pa vrtec ali kolonija, pa to še ne pomeni, da bo zato manj samostojen! In to kje nekdo biva, nima nobene povezave s tem, koliko je samostojen! Marsikdo biva pri starših, pa je zelo samostojen ali pa je samostojen, kolikor je v življenjski situaciji lahko!

  2. Ta občutek, ko se zdiš komu neodgovoren, poznam…
    Naš primer: Tretji otrok je lahko iz šole hodil s kombijem takoj po pouku, le da ga je ta odložil slaba 2km od doma. Zmenila sva se, da bo šel lepo počasi sam domov. (Cesta ni prometna-ne vem, če ga je kdaj dohitelo oz.srečalo 10 avtov.) Četudi je hodil kot če bi se mu sanjalo, je bil doma urco prej kot z avtobusom.
    Parkrat se je “zasmilil” staršem katerega od otrok, ki so čakali, da otroke presedejo iz kombija v svoj avto, in so ga zapeljali domov, v čisto njim nasprotno smer, ter ga začudeno spraševali kje pa je mama, a je ni doma, kako to da moraš iti peš…., skratka neodgovorna mama in ubogi otrok… 🙂

  3. Pa saj naloga starševstva je otroke pripraviti na samostojno življenje. Vsaka čast staršem, ki jim to uspe. Jaz sem ena tistih, ki si želi samostojne otroke, na drugi strani pa na vsakem koraku vidi nevarnosti, ki jim pretijo. Dejstvo pa je, da jih nikjer ne moreš stoodstotno zavarovati. Najbolj varni bodo, če jim boš dal možnost, da se naučijo sami poskrbeti zase.

  4. Tudi jaz sem za samostojnost in čeličenje. Me pa zanima, kako ti uspe uresničiti kratkorčni plan. Kdo ta čas čuva otroke? Varuška, babica?

  5. Ja, ja in še enkrat ja. Poznam in se strinjam čisto (čeprav imam samo 2 fanta, kar je pač 1/3 manj 🙂 ). Otroci imajo zelo hitro svoje življenje, če jim starši dovolijo (kar pa ne izključuje družinskega življenja in skupnih aktivnosti – tudi še v pozni puberteti). Bravo, takih je res premalo in mislim, da je to na škodo cele generacije otrok.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja