Palačinkova torta – du it jorself

Palačinke so nekaj o čemer pri nas doma veliko razmišljamo. Včasih imam občutek, da nam že iz ušes ven gledajo  – pa ne za to, ker bi jih toliko pojedli, ampak ker je dostikrat vsaka druga beseda palačinka. Vemo celo, kako se reče palačinka v ene šestnajstih jezikih, ker smo v našem palačinkarskem poslu enkrat potrebovali tudi to.

Za tiste, ki nas ne poznate – Tina in fantje imamo palačinkomat, ki speče od 180 do 300 palačink na uro, vseh mogočih velikosti, ki so namazane in potresene z vsemi mogočimi dobrotami. Naš palačinkomat sicer peče palačinke, ampak nam daje tudi kruh – od tega namreč živimo. Ta kruh sicer ni vedno bel, ampak tudi palačinke niso vedno iz bele moke, kar pomeni, da je naša ponudba pestra in v koraku s časom. Zato ne dvomimo, da bo kruha za nas vedno dovolj.

No, in ena varianta naših palačink je tudi palačinkova torta, o kateri smo se pa sploh na veliko pogovarjali. Pogosto nas namreč pokličejo na kakšen rojstni dan in na rojstnem dnevu mora biti torta, a ne? Za svoje rojstne dneve so jo hoteli tudi fantje, sploh, ko so že pred leti prvič prebrali pravljico o mačku Findusu in palačinkovi torti (super knjiga za otroško knjižno polico). Kmalu po tem so se začeli naši poskusi, ki jih je med drugim spodbudilo  tudi to, da otroci na rojstnih dnevih navadno torto samo malo zmrcvarijo, poje je pa skoraj nihče. Za palačinke pa vsi vemo, da ni tako.  Pot do idealne palačinkove torte je bila sicer sladka, ampak tudi kar dolga.

Varianta 1, ki nvsej površini na001mažeš z Nutello, marmelado itd., nato jih naložiš eno na drugo. Potem zadevo razrežeš kot torto. Ugotovitve: ena velika packarija. Ko torto režeš, palačinke lezejo sem in tja pa še sto let traja, da jih vse namažeš.

Varianta 2, ki je kar fajn in zabavna, ampak ni tako tortasta, kot se za rojstni dan spodobi: spečeš kup palačink, vanj zapičiš primerno število svečk, ki jih slavljenec pihne, nato otroci s kupa jemljejo palačinke, ki jih sami mažejo ali pa jih poleg tebe mažejo še mame, ki so z otroki prišle na rojstni dan. To je preizkušena varianta, ki se je pri nas obnesla predvsem pri starejših otrocih, ker so se zabavali ob opremljanju vsak svoje palačinke in je bil to cel happening.

torta123

Varianta 3 je zmagovalna varianta, ki je čist frišna in smo prav ponosni, da smo se je spomnili. Spečeš kup palačink in jih sprosti mažeš in zlagaš v trikotnike – lahko uporabiš nutello, marmelado … lahko tudi malo mešano (mazanje ni tako zamudno kot pri varianti 1, saj ti palačink ni treba namazati čez vso površino in čisto do roba). Čez namaz lahko potreseš  mlete lešnike, orehe, piškote, kokos …, lahko pa dodaš tudi kolobarčke banane ali kakšno drugo sadje. Potem palačinke zlagaš na krožnik in sestavljaš torto (glej sliko spodaj). Če hočeš, da je torta res lepa in okrogla, vsaki palačinki odrežeš rob, ki je navadno tanjši in nekako ‘skravžlan’. Po naših izkušnjah je dovolj, če narediš ene štiri nadstropja (lahko zlagaš cikcak ali pa točno eno na drugo), je pa to odvisno tudi od tega, koliko je povabljencev. Velikost torte reguliraš z velikostjo palačink oziroma ponve –  večja ponev, večje palačinke, večja torta. Na koncu lahko tako torto okrasiš z mrvicami, smetano, sadjem … in seveda s svečkami. To je torta, za katero ne potrebuješ noža, saj otroci palačinke enostavno poberejo dol s krožnika in jih pojejo. Vedno do zadnje palačinke. Pravzaprav je dobro, da imaš nekaj palačink še na zalogi, ker se rado zgodi, da tistih tortnih zmanjka.

Torta_9kos

palacinke-9705_Fotor1

Tole ni PR članek, ampak DIY blogerski post. Je pa res, da sem v našem palačinkarskem poslu PR-jevka jaz, PR-jevci pa za obveščanje javnosti izkoristimo vsako priložnost. Razlikujemo se tudi po tem, da to delamo bolj ali manj elegantno, zato vam jaz zdaj samo šepetam, da do takšne slastne in vedno bolj popularne palačinkovo torte lahko pridete tudi ne da bi mignili. Zaenkrat je na voljo v društvu GIB ali pa po dogovoru. Spodaj je letak z vsemi informacijami. Zdaj pa kar grem :).

letak GIB hires_2_verzija

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja