Igra z ognjem: 6 stvari, ki jih bom dovolila otrokom

Za hišo imamo drevo, ki ima ravno prav debele veje, da lahko otroci kot veverice lezejo nanj. Včasih splezajo tudi nekaj metrov visoko. Takrat bi jim najraje rekla, naj pridejo takoj dol. Ampak se ugriznem v jezik in pogledam stran. Le tako bodo sami ugotovili, kako varno splezati gor in se potem tudi vrniti na trdna tla. Tvegamo oboji.

Razlika je edino v tem, da otroci tveganje obožujejo. Če jim le že vnaprej ne pokvarimo veselja. Strokovnjaki pravijo, da bi jim morali dovoliti več tvegane igre. Precej več. O tem je napisanih veliko člankov, tudi zelo radikalnih. V enem sem na primer prebrala, da bi otroci morali:

1. Plezati na višino, ki v njih že vzbuja strah.

To najlažje uresničim tako, da jim dovolim plezati po drevesih. Pot navzgor je podobna poti življenja. Začneš na dnu, zastaviš si cilj. Pri tem moraš biti dovolj spreten, da premagaš ovire in da potem zmoreš še dol. Ko si na vrhu pa zmagoslavno uživaš v razgledu.

Moj sin je poleti pol časa preživel bingljajoč s fige in nam nabiral slastne sadeže, ki smo jih imeli vsako jutro za zajtrk.

Preostanek prispevka si lahko preberete tukaj.

POJASNILO: Članek je v celoti na voljo na portalu Vse bo v redu. Honorar, ki ga bomo zanj dobili, bo šel za ščitnike, čelade in ostale varnostne ukrepe, ki otrokom omogočajo, da si lahko toliko upajo, nama pa da kljub temu še kar dobro spiva.

Vaši komentarji

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja