Če se ti preveč rola v glavi, rolaj raje fidget spinner

Trikrat lahko ugibate, kam je šla majska žepnina, ki jo vsak mesec namenim svojim trem sinovom. Zapravili so jo v kitajski trgovini nedaleč stran od šole. Lepega dne so se zjutraj zbudili in ugotovili, da jim brez fidget spinnerjev živeti ni. Identična scena se zadnji mesec dogaja na vseh koncih sveta.

Ampak naj tistim sedemnajstim med vami, ki še ne veste, kaj fidget spinner sploh je, na kratko razložim, s čim so se tisti dan moji otroci vrnili iz šole. Gre za nekakšno plastično vrtavko v obliki propelerja, ki je sestavljena iz ležajev in jo lahko vrtiš med prsti. Ko se malo naučiš, začneš izvajati bolj zapletene trike.

Dober fidget spinner se baje vrti tudi več minut. Lahko ga na primer vrtiš na nosu in si potem sploh frajer. Na spletu sem celo našla fotografijo, na kateri se fidget spinner vrti na krokodilovem gobcu. Če odštejem krokodila, vse skupaj ni videti zelo impresivno, zato sprva nisem najbolje razumela, v čem je sploh štos. Zdi se, da za izvajanje trikov ne potrebuješ ne vem kakšne spretnosti. Je pa več kot očitno, da gre za dober biznis. Če v YouTube vtipkaš geslo fidget spinner, dobiš več kot šest milijonov zadetkov.

Šara – ampak samo za naju

Ker najini otroci vedo, da ne kupujeva šare, niso niti vprašali, ali bi jim to reč priskrbela midva. Vedo pa tudi, da si z žepnino lahko kupijo, kar želijo. Tistega jutra sva jih komaj prepričala, da Kitajci navsezgodaj zjutraj po vsej verjetnosti še spijo, sicer bi šli že pred poukom. Obenem pa imajo veliko dela z obnavljanjem zalog, saj gre zadeva za med. Otrok (in tudi odraslih), ki so si v zadnjih mesecih kupili fidget spinnerje, je po vsem svetu na milijone.

Pravrtavka

Zadevo si je že pred 20 leti izmislila gospa s Floride, ampak ji je kmalu zmanjkalo denarja za obnovitev patenta. Da je izumila fidget spinner, je potem izvedela na internetu. Njen izum je namreč nekdo opisal na Wikipediji in jo postavil za pionirko trenda, ki je obnorel svet. Ker ji izum ni prinesel niti ficka, je na Kickstarterju že sprožila akcijo, s katero zbira dolarje za proizvodnjo najbolj izvirnega fidget spinnerja med vsemi.

Pripomoček za sproščanje?

Za moje pojme gre za precej brezvezno igračo, ki sama po sebi zagotovo ni dovolj, da bi sprožila tako evforijo. Tako kot tolikokrat, je tudi v tem primeru pomembna zgodba, ki se skriva v ozadju. In internet, ki to zgodbo ponese med ljudi. V resnici namreč sploh naj ne bi šlo za igračo, ampak za pripomoček za sproščanje. Skupaj s fidget spinnerji je po spletu zaokrožila ideja, da ima vrtavka protistresne učinke.

Ker danes velja, da so otroci preveč obremenjeni, zaskrbljeni in napeti, so številni starši kupili zgodbo, da vrtavke blagodejno vplivajo na počutje. Jasno, da so so potem kupili tudi fidget spinnerje, ki naj bi še posebej pomagali otrokom z motnjami pozornosti. Sprva so bili namenjeni prav njim – vrtenje naj bi kanaliziralo nemir in pripomoglo k temu, da se lažje skoncentriraš.

Vrteči mencalnik

Fidget spinnerju bi po slovensko lahko rekli tudi vrteči mencalnik. Otrokom naj bi ga porinili v roke, da bi jih minilo mencati, kar prosto po SSKJ pomeni delati kratke, sunkovite gibe, zlasti z nogami. Mencalnik torej ne služi samo zabavi, ampak pomaga premagovati stres, izboljšuje koncentracijo in razvija motoriko. Ali povedano drugače, če se ti preveč rola v glavi, rolaj raje fidget spinner. Poleg tega naj bi fidget spinnerji otroke odvračali od elektronskih igrač, ki so za marsikatero mamo in očeta še največja grožnja njunemu naraščaju. Ideja je torej, da bi otrokom namesto tablic in kar je še tega v roke porinili fidget spinner. Mogoče bi delovalo, če bi izumili takšnega, ki bi bil hkrati tudi telefon.

Učitelji so jih prepovedali, ker jih delajo živčne

Tako kot metanje plastenke že pred časom. Pravijo, da se otroci sicer koncentrirajo, ampak izključno na vrtavko v njihovih rokah. O tem, kaj se dogaja okoli njih, pa še naprej nimajo pojma. Med odmori spinnerje preprodajajo, si jih mečejo v glavo in izključujejo tiste, ki jih nimajo. Živčni niso samo učitelji, ki fidget spinnerje zbirajo v svojih predalih, ampak tudi otroci, ki se domov vračajo brez njih. Nirvane, ki jo vrtavke obljubljajo, skratka od nikoder.

In kaj je pri vsem skupaj še posebej fascinantno? Ves svet se ukvarja z brezzveznimi fidget spinnerji. Vidite, še jaz sem o tem nekaj napisala.

Vaši komentarji

  1. Odkar ga ima, med gledanjem Tv-ja ne grize nohtov, ampak vrti tega hudiča, ki tudi mene spravlja ob živce kdaj pa kdaj 🙂 Ampak ker so nohti celi,zamižim in si mislim “minilo bo”, še vsaka faza je minila, tudi to bo 😛

    Lep dan

    p.s. tudi sama obkrožena z fanti 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja