Ninina torta

Med optimizacije družinskih procesov spada tudi ta, da otroci drug drugemu za rojstni dan spečejo torto. Ne zgodi se za vsak rojstni dan, se je pa pred kratkim, ko je Natan praznoval svoj prvi okrogli jubilej. Takšno torto smo prvič jedli, ko je pridišala iz pečice moje sestre Nine.

Takrat se je še imenovala čokoladni kolač, ampak ta se je, ko smo ga enkrat spekli v ovalnem pekaču,po hitrem postopku spremenil v čokoladno torto. Odkar vemo zanjo, takšna torta nikoli ne manjka na rojstnih dnevih naših otrok.

Ni za vsak dan

Ninino torto pečemo trikrat na leto – ker je v njej res kar precej cukra, čokolade in putra. Ni za vsak dan in je zato kot nalašč za rojstni dan. Poleg tega za pripravo ne potrebuješ ne vem kakšnih slaščičarskih spretnosti. Nazadnje sta jo svojemu bratu na čast spekla Rožle in Vital. Tokrat smo jima malo dirigirali, da smo vse skupaj lahko posneli (glej video recept spodaj), postopek pa je tako enostaven, da ga zmore vsak otrok. Objavljamo originalni recept, ki smo ga pred leti po mejlu dobili od Nine:

Čokoladni kolač

…ki se kar topi v ustih

  • 150 g sladkorja
  • 275 g črne čokolade
  • 175 g masla
  • 2 žlički vanilijevega ekstrakta
  • 5 jajc (ločimo rumenjake od beljakov)
  • 40 g moke (Ni pomota, res samo štirideset gramov.)
  • ščepec soli
  • sladkor v prahu za posip
  • stepena sladka smetana za zraven
  1. Pečico segrejemo na 170°C (termostat 5). Model za torto (24 cm) izdatno namažemo z maslom in potresemo s sladkorjem.
  2. Za sneg iz beljakov prihranimo 3 žlice sladkorja. V kozici z debelim dnom na počasnem ognju na majhne koščke nasekljano čokolado, maslo in preostali sladkor. Ko se vse stopi umaknemo z ognja, dodamo vanilijo in pustimo, da se malo ohladi.
  3. V čokoladno zmes enega po enega z mešalnikom zamešamo rumenjake in nato dodamo moko.
  4. V čisti skledi stepemo beljake v sneg. Povečamo hitrost mešalnika, dodamo sol in stepamo, dokler ni sneg kompakten. Potresemo ga s prihranjenim sladkorjem in še malo stepamo. Najprej v čokoladno zmes zamešamo 1/3 snega, nato pa še ostalo.
  5. Mešanico zlijemo v pekač in potolčemo, da grejo ven zračni mehurčki.
  6. Kolač pečemo 35-45 minut, da lepo naraste, a je v sredini še vedno mehak na otip. Postrežemo s stepeno smetano.

 

Obilo pekovskih užitkov in dober tek.

Nina

 

 

Vaši komentarji

  1. Najlepša hvala za tale recept! Sem jo včeraj spekla za možev rojstni dan in je res na brzake narejena pa dobra za znoret! 😉 Hvala in lepe praznike vsem skupaj!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja